Alexandros Kontopidis Interview

Written by on September 23, 2019

ENGLISH BELOW!!!

 

Είναι μεγάλη μας χαρά να φιλοξενούμε μια συνέντευξη από εσένα Αλέξανδρε στους MusikHolics. Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε πολύ που αποδέχθηκες την πρόσκλησή μας.

 

Εγώ ευχαριστώ παιδιά, εύχομαι τα καλύτερα για τους MusikHolics.

 

Πες μας για τη ζωή σου! Τι ήταν αυτό που σε ώθησε στο να ασχοληθείς με το Youtube και τη σάτιρα?

 

Το YouTube για εμας αρχικά ήταν ένας τρόπος να βρούμε πελάτες μιας και το αρχικό αντικείμενο μας ήταν η παραγωγή μουσικών βίντεο. Φτιάξαμε, λοιπόν, μία εκπομπή που φιλοξενούσε μουσικούς για ολιγόλεπτες συνεντεύξεις και τις προωθούσαμε μέσα από ένα μουσικό site. Η σάτιρα και το χιούμορ μου βγαίνουν φυσικά, ειδικά σε καταστάσεις που με αγχώνουν (όπως η έκθεση ας πούμε στα media), οπότε αναπόφευκτα το κανάλι πήρε την μορφή που έχει σήμερα. Αποδείχθηκε όμως και ο κατάλληλος δίαυλος το χιούμορ, γιατί λειτούργησε σαν αντίβαρο για το low budget look στα βίντεο και την απειρία που με διακατείχε. Δεν θα μπορούσα δηλαδή να κάνω κάτι πιο ”σοβαρό” στις αρχές.

 

-Έρχεσαι λογικά σε επαφή με θαυμαστές, μπορεί και σε καθημερινή βάση. Έχεις να μοιραστείς μαζί μας κάποια αστεία ιστορία και κάποια που μπορεί να σε έφερε σε δύσκολη θέση?

 

Γενικά, ο κόσμος είναι δύσκολο πράγμα. Μία φορά καθώς περπατούσα, πετάχτηκε μία κοπελίτσα από το πουθενά και μου έκανε δώρο ένα εισιτήριο για έναν προορισμό στο εξωτερικό. Ήθελε να φύγουμε την επόμενη ημέρα το πρωί. Δεν την είχα ξαναδεί ποτέ μου και επειδη δεν είμαστε ερωτική κομεντί με το Χιου Γκραντ που τελεσφορούν κάτι τέτοιες κινήσεις, ευχαρίστησα ευγενικά και έφυγα με γοργό βήμα! Σε δύσκολη θέση έχω έρθει κάμποσες φορές, αλλά θα προτιμούσα να μην επεκταθούμε τώρα, κρίμα είναι. Όπως είπα και στην αρχή, ο κόσμος είναι δύσκολο πράγμα. Άνθρωπος που επιζητά την αναγνωρισιμότητα, είναι χαζός για εμένα.

 

-Στο κανάλι έχεις κάποια βίντεο που δείχνουν έναν άνθρωπο σκεπτόμενο και προβληματισμένο σχετικά με τη ζωή και οτιδήποτε αυτή περιλαμβάνει. Μίλησέ μας γι αυτή τη πλευρά του εαυτού σου. Πιστεύεις ότι όλοι οι Youtubers, οι οποίοι έχουν και νεανικό κοινό, πρέπει να συζητούν σημαντικά θέματα με το κοινό τους, έτσι ώστε να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και ιδεολογιών μέσω υγιούς διαλόγου?

 

Πιστεύω ότι ένα πλαίσιο που βασίζετε σε αγοραπωλησίες και εντυπώσεις δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να συμβεί ένας υγιής διάλογος. Το YouTube, οι youtubers που ζουν από το αντικείμενο και τα λοιπά, δεν θα πειραματιστούν πολύ με ιδέες και οπτικές καθότι διακυβεύονται συμφέροντα. Τα κλισέ από την άλλη, ευδοκιμούν μια χαρα σε τετοια πλαίσια. Υπάρχουν φορές που μπορεί να συμβεί βεβαια, απλά σε καμία περιπτωση δεν είναι κανόνας. Το να εξετάσεις τη φύση και τη ζωή του ανθρώπου απαιτεί θαρρος και αντοχή γιατί είναι χρονοβόρα διαδικασία. Το διαδίκτυο έχει μικρό attention span και πολύ “λεπτή επιδερμίδα”, όπως είναι γνωστό. Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι πρέπει, κατά το δυνατόν, να είσαι ειλικρινής και να έχεις τρόπους. Αν κάνεις αυτά τα δύο τότε ναι, συζήτα με το κοινό σου. Προσωπικά τώρα τι να σου πω; δεν ξερω γιατί είμαι έτσι. Λίγο η μοναξιά, λίγο τα υπαρξιακά, δεν θέλει πολύ για να αρχίσει το μυαλό να παίρνει στροφές για τα πιο ουσιώδη θέματα.

 

-Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του σημερινού Αλέξη και του Αλέξη 6 χρόνια πριν? Τι θα άλλαζες σε σχέση με εσένα και τι θα άλλαζες σε σχέση με τη δουλεία σου? Υπάρχει κάτι για το οποίο έχεις μετανιώσει και γιατί?

 

Υπάρχουν διαφορές, ναι. Ενώ συχνά λέω ότι θα άλλαζα εκείνο και το άλλο, πλέον θεωρώ ότι η εκκίνηση μου παρ’ότι ιδιαίτερη το λιγότερο, μου προσφέρει σήμερα μία ιδιαίτερη οπτική. Έχω μετανιώσει μόνο για κακές συμπεριφορές που έχω επιδείξει ανά τα χρόνια. Λίγο η χαζομάρα, λίγο η πίεση, δεν θέλει πολύ για να κάνεις βλακεία.

 

-Πολλοί σε έχουν κατακρίνει για το λεξιλόγιό σου και για τα θέματα τα οποία σατιρίζεις. Τι έχεις να σχολιάσεις γι αυτούς και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να σε παρουσιάσουν στο κοινό?

 

Κοίτα, στις αρχές το YouTube ήταν καίνουριο πράγμα και όλα έκαναν αίσθηση, οπότε ήμουν ευκολος στόχος. Σήμερα, μιας και ο κόσμος έχει απευαισθητοποιηθεί, δεν τον νοιάζει πλέον. Κακό timing λοιπόν. Σήμερα υπάρχουν άτομα με υπερβολικά πιο αμφιλεγόμενο content και παρ’όλ’αυτά, όχι μόνο δεν τους κολλάει ρετσινιά, αλλά είναι και πληρως απενεχοποιημένα στα μεγάλα brands. Άστους να λενε μωρέ. Η υποκρισία αυτών που με έχουν δαιμονοποιήσει κάνει μπαμ. Τους είδα να αλλάζουν στρατόπεδα και ιδέες σε μία νύχτα επειδή κάποιος τους έταξε fame n’ riches, ας πούμε. Μετά απλά χάθηκαν. I Αm still here though.

 

-Βλέπουμε ότι με τον Γιάννη έχετε μία πολύ στενή φιλία και μία επιτυχημένη κοινή επαγγελματική πορεία! Πώς γνωριστήκατε και πώς δεθήκατε μεταξύ σας?

 

Οι συνθήκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Όταν γνωρίστηκα με τον Γιάννη ήμασταν και οι δύο άνεργοι, άφραγκοι, λίγο κουκουρούκου αν θες (Αλέξανδρος: να σε δω πως θα το μεταφράσεις αυτό—Κατερίνα: μην ανησυχείς, έχω για όλα τη λύση) και ασχολιόμασταν με το ιδιο αντικείμενο. Απο κει και πέρα, όπως σε όλες τις μακροχρόνιες σχέσεις, το μυστικό της επιτυχίας είναι να μην εστιάζεις στα προβλήματα, άσχετα τι λέει η ποπ psychology. Δεν παίρνει κανείς τον άλλο υπερβολικά στα σοβαρά, οπότε όλα καλά.

 

-Από που παίρνεις έμπνευση για τα Videos? Έχεις επιρροές από άλλους κωμικούς ή Youtubers? Παρατηρείς το χιούμορ σου να ωριμάζει με την πάροδο των χρόνων? Ποιες σειρές/videos άλλων Youtubers σου αρέσει να παρακολουθείς?

 

Η έμπνευση έρχεται, κυρίως, από την κλασική λογοτεχνία και τον παλιό κινηματογράφο. Από το 20000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, μέχρι το εργαστήρι του Δόκτωρ Καλιγκάρι. Κυρίως γιατί απαντάνε στα πιο βασικά υπαρξιακά και φοβίες. Οπότε, μου αρέσει να παίρνω μικρά ψήγματα από αυτά και να τα φέρνω στο σήμερα με διάφορες αποδόσεις, όσο χαζές και να είναι αυτές. Οι πρώτες ύλες για την κωμωδία δεν είναι καθόλου κωμικές για μένα. Θα αντλήσω απο την δυσλεξία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον εθισμό και όποιο άλλο “τέρας” μπορείς να φανταστείς. Αυτό συμβαίνει γιατί η κωμωδία για μένα, σαν εργαλείο, υπάρχει για να καταφέρεις σε κάποια φάση να αποδεχτείς τα άσχημα της ζωής και να μην πεθάνεις από στρες, μεταξύ άλλων. Έχει και άλλες χρήσεις βέβαια η κωμωδία, αλλά εγώ τη πλησιάζω έτσι. Ωριμάζει ο τρόπος που αποδίδεις αυτό που θέλεις να πεις, ναι. Έχουμε πολύ δουλειά βέβαια ακόμα. Δεν παρακολουθώ youtubers, παρακολουθώ ειδήσεις. Εκεί να δεις γέλιο.

 

-Πριν χρόνια ανέβασες μαζί με τον Γιάννη την κωμική παράσταση <<ο Μαυρόγατος>>. Μίλησέ μας για την παράσταση! Ποιες ανησυχίες εξέφρασες μέσω αυτής? Έχεις ωραίες αναμνήσεις από αυτό σας το εγχείρημα? Θα το επιχειρούσες ξανά ή προτιμάς να εκφράζεσαι μέσω των videos?

 

Ο “Μαυρόγατος”, για μένα, ήταν μία απόπειρα να ξεφύγω από το punchline στυλ χιούμορ και τις Σεφερλίδικες αποδόσεις και να ξανακάνω αρεστό το storytelling. Δεν τα πολυκατάφερα, αλλά ήταν ωραία ευκαιρία για μένα να μαθω, με trial and error μεθοδολογία, την μηχανική του πράγματος. Θα το λάτρευα να επέστρεφα με μια δυνατή και όμορφα δομημένη ιστορία, αλλά αυτό προϋποθέτει μία κάποια διαύγεια, θέμα που με ταλαιπωρεί από παλιά. Θα μπορούσα να κάνω ό,τι κάνουν οι περισσότεροι, βέβαια. Να ακολουθήσω την συνταγούλα και να κάνω τουρ δυο, τρεις φορές την Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι βαριέμαι αφόρητα, ότι δεν με εμπνέει έστω και λίγο. Τα βίντεο θα συνεχιστούν για πάντα! Έχω βίντεο, φαντάσου, που είναι να βγουν όταν εγώ θα έχω καταλήξει εν τόπω χλοερώ!

 

-Ποια είναι η αγαπημένη σου σειρά videos που έχεις ανεβάσει και ποιο video, εάν μπορούσες, δε θα ανέβαζες ποτέ?

 

Αγαπημένη σειρά βίντεο δεν έχω η αλήθεια είναι, αλλά αυτά που όντως μου αρέσουν δεν πιάνουν views, γιατί είναι πολύ “inside” το joke, αν θες. Δεν θα ανέβαζα μερικές επιστολές η αληθεια είναι, μόνο και μόνο γιατί δεν θα ήθελα να δώσω αξία σε κάποια άτομα.  Δεν θα πω ονόματα. Θα πω μόνο ότι κάνει ομοιοκαταληξία με την λέξη χάνος το όνομα του τύπου στις επιστολές.

 

-Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια? Ποιους στόχους θες να κατακτήσεις μέσα στα επόμενα 5 χρόνια?

 

Ηρεμία θέλω. Παρ’όλ’αυτά, και το λέω από παλιά, θα ήθελα να πειραματιστώ με κάτι στα αγγλικά σε μια προσπάθεια να αποκτήσω fanbase στο εξωτερικό. Δεν καιγομαι να είμαι εγώ μπροστά στην κάμερα, αλλά όπως και να χει αυτό σκέφτομαι!

 

Και πάλι σε ευχαριστούμε πολύ που ήσουν μαζί μας Αλέξανδρε. Για το τέλος τί θα ήθελες να πεις στους αναγνώστες μας ή κάποιον που επιθυμεί και σκέφτεται να ξεκινήσει τώρα το Youtube?

 

Εγώ ευχαριστώ παιδιά να είστε καλά!

Αν είναι να ξεκινήσει το YouTube, προτιμότερο είναι να το κάνει με θέμα κάτι που αγαπά, παρά με θέμα τον εαυτό του. Ο εαυτός, ιδανικά, θέλουμε να ναι το φόντο στην κύρια θεματικη του βίντεο. Οι ποζεράδες που νομίζουν ότι οι ίδιοι είναι κάτι άξιο θαυμασμού το κάνουν ανάποδα.

 

Τον Αλέξανδρο Κοντοπίδη θα τον βρείτε στα παρακάτω link

https://www.youtube.com/user/Y0UUP

https://www.facebook.com/AlexandrosKontopidhs

https://www.instagram.com/alexander_kondopidis/?hl=en

http://youup.gr/comedy/

 

It is a great pleasure for us to host at MusikHolics an interview by you,  Alexander. Thank you very much for accepting our invitation.

 

I want to thank you guys, I wish you all the best for MusikHolics.

-Talk to us more about your life! What prompted you to get into Youtube and satire?

YouTube was originally a way for us to find customers because our original focus was on producing music videos. So, we created a show that hosted musicians who were giving us small interviews and then we promoted those interviews through a music website. My satire and humor come out naturally, especially in situations that make me feel nervous (like the media exposure let’s say), so the channel, inevitably, took the form it has today. Humor was also proved to be the right channel, because it served as a counterweight to the low budget look our videos had and the inexperience I had. So, I couldn’t do anything more ” serious ” in the beginning.

 

-You get in touch with your fans,logically, and maybe on a daily basis. Do you have a funny story to share with us and one that could put you in a difficult position?

 

In general, the world is a difficult thing. There was a time while I was walking, a girl jumped from nowhere and gave me as a gift a ticket to a destination abroad. She wanted to leave the next day in the morning. I had never seen her before, and since we are not a love comedy with Hugh Grant in which such moves work out, I thanked her kindly and left with a quick step! I’ve been in an awkward situation a lot of times, but I’d rather not expand now, it’s a shame. As I said in the beginning, the world is a difficult thing. A man who seeks recognition is a fool to me.

 

– In the channel you have some videos that show a thinking man and troubled about life and everything it involves. Tell us about this side of yourself. Do you think that all Youtubers, who also have a young audience, should discuss important issues with their fans so that there is an exchange of views and ideologies through healthy dialogue?

I believe that a framework based on sales and impressions is not the right place for a healthy dialogue. YouTube, the youtubers who have it as a profession and so on, will not experiment too much with ideas and perspectives as interests are at a stake. The clichés on the other hand, prosper in such a context. There are times that this could happen, but it is simply not the case. Examining the human nature and life requires courage and endurance because it is a time-consuming process. The internet has a small attention span and a very “thin skin”, as it is known. In general, I believe that you should, as far as possible, be honest and have manners. If you do these two then yes, discuss with your audience. Personally, what can I say to you right now; I don’t know why I’m like that. A little bit of loneliness, a little bit of existential issues, it doesn’t take too long for the mind to start turning to the more essential issues.

-There are differences between today’s Alexis and Alexis 6 years ago? What would you change about yourself and what would change about your work? Is there something you have regretted and why?

 

There are differences, yes. While I often say that I would change that and that, I now find that my startup, though special to say the least, offers me, today, a unique perspective. I’ve only regretted the bad behaviors I’ve shown over the years. A little bit of stupidity, a little bit of pressure, you don’t need more thing to do anything stupid.

 

 

– Many have criticized you for your vocabulary and the topics you are satirizing. What do you have to say about them and the way they try to present you to the public?

 

Look, in the beginning YouTube was a new thing and everything made a huge impression, so I was an easy target. Today, once the world has become less sensitive, does no longer care about it. So, bad timing. Nowadays, there are people with extremely controversial content and yet, not only nothing affects them, but the big brands are also completely disinterested. Just let them be. The hypocrisy of those who have made me look like a “demon” is really obvious. I saw them changing sides and ideas overnight because someone promised them fame n ‘riches, let’s say. Then, they just got lost. I’m still here though.

 

 

-We see that with John you have a very close friendship and a successful joint professional career! How did you meet and how did you bond with each other?

 

Circumstances played an important role. When I met Giannis we were both unemployed, broke, a little bit cuckoo crazy, if you want (in Greek terminology koukouroukou and yes Alexander, i know how to translate it :p) and we were dealing with the same thing. After all, as in all long-term relationships, the secret to success is not to focus on problems, no matter what pop psychology says. No one takes the other too seriously, so everything is great.

 

 

-How do you get inspiration for your Videos? Are you influenced by other comedians or Youtubers? Do you notice your humor getting more mature over time? What other Youtubers series / videos do you enjoy watching?

 

The inspiration comes mainly from classical literature and the old cinema. From the 20000 leagues under the sea, to Dr. Caligari’s lab. Mostly, because they respond to the most basic existential issues and fears. So, I like to take small bits of them and bring them to today with different odds, however stupid they may be. The raw material for comedy is not comical to me at all. I’ll draw inspiration from dyslexia, social exclusion, addiction and any other “monster” you can imagine. This is because the comedy for me, as a tool, exists so that at some point you are going to be able to accept the bad things of life and don’t die by stress, among others. The comedy has other uses as well, of course, but I approach it that way. The way you perform what you want to say, this is what changes and matures, yes. We still have a lot of work to do. I’m not watching youtubers, I’m watching the news. You should see me there how much fun I have.

 

 

-Years ago, you and Yannis uploaded the comedy show named “The Black Cat”. Talk to us about the show! What concerns did you express through it? Do you have nice memories of this venture? Would you try it again or you prefer to express yourself through videos?

 

The “Black cat” for me was an attempt to get away from the punchline style humor and the Seferli’s (Greek comedian actor) performances and to make the storytelling attractive, again. I didn’t achieve much with it, but it was a great opportunity for me to learn, through trial and error, the mechanics of this. I would love to come back with a strong and well-structured story, but that requires some clarity, an issue that has been bothering me for a long time. I could do what most people do, of course. To follow the small recipe and to tour Greece twice or three times, but the truth is that I am bored unbearably, that does not inspire me even a little. The videos will go on forever! I have videos that is about to come out when I end up in the grave, imagine that!

 

 

-What is your favorite series of videos you have uploaded and what video, if you could, you would never upload?

 

To tell the truth, I don’t have favorite series of videos, but the ones I really like don’t get the views, because the joke is very “inside”, let’s say. I wouldn’t post some Letters the truth is, just because I wouldn’t want to give value to some people. I won’t say names. I will only say that it makes a rhyme with the word chanos (stupid in English) the name of the guy at the Letters videos.

 

 

-What are your future plans? What goals do you want to achieve within the next 5 years?

 

I want peace in my life. Nevertheless, and I’ve been saying this for a long time, I’d like to experiment with something in English in an attempt to get fanbase abroad. I don’t have the strong desire to be Me the one who is in front of the cameras, but whatever it is, this is what I am thinking right now!

Again, thank you very much for being with us, Alexander. To conclude, what would you like to say to our readers or anyone who wants and is thinking of getting started with a Youtube career now?

 

Thank you, guys, I wish you the best! If he/she is planning to start YouTube, it is preferable to start it with something he/she loves rather than having as a main them himself/herself. The “himself/herself”, ideally, we want to be the background of the main theme of the video. Posers who think they are worthy of admiration do the opposite.

 

You can find Alexander Kontopidis on the links below

https://www.youtube.com/user/Y0UUP

https://www.facebook.com/pg/AlexandrosKontopidhs

https://www.instagram.com/alexander_kondopidis/?hl=en

http://youup.gr/comedy/

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια στην επιμέλεια του άρθρου και τη μετάφραση την Αικατερίνη Ιωάννου.

Many thanks to Aikaterini Ioannou for helping with the editing and translating of the interview.

 


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies allow us to count visits and traffic sources, so we can measure and improve the performance of our site.

We track anonymized user information to improve our website.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

  • _ym_d
  • _ym_isad
  • _ym_uid
  • _ym_visorc_

Decline all Services
Accept all Services